Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Πολλοί κλειστοί δρόμοι όλο το σαββατοκύριακο λόγω αθλητισμού Προβλήματα στην κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Πολλοί κλειστοί δρόμοι όλο το σαββατοκύριακο λόγω αθλητισμού
Προβλήματα στην κυκλοφορία τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν το Σάββατο οι οδηγοί στην Αθήνα., λόγω διεξαγωγής της ποδηλατικής εκδήλωσης Παλαίμαχων Αθλητών με την επωνυμία “24η ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑ”
Έτσι, από τις 07.30 θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην πρώτη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, κατά μήκος της διαδρομής από το Καλλιμάρμαρο (εκκίνηση) – Λ. Όλγας – Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Αγ. Κωνσταντίνου – Πλ. Μεταξουργείου – Αχιλλέως – Λ. Αθηνών και στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου του ρεύματος κυκλοφορίας προς Κόρινθο.
Τη ίδια ημέρα διεξάγεται και η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Sochi 2014” στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο θα γίνει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας από τις 2 το μεσημέρι έως το τέλος της τελετής στις οδούς:
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Αρδηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Ερατοσθένους, στο τμήμα μεταξύ της πλ. Πλαστήρα και της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
- Πλ. Σταδίου, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου και της οδού Ευφορίωνος.

Ακόμη από τις 16.00 έως το πέρας της τελετής δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στις οδούς:

- Ηρώδου Αττικού
- Βασ. Γεωργίου Β’, στο τμήμα μεταξύ της οδού Ρηγίλλης και της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
- Ησιόδου
- Ρηγίλλης
- Λ. Βασ. Όλγας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παναθηναϊκό Στάδιο.
Παράλληλα θα υπάρξει απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 09.00 έως το πέρας της τελετής στην οδό Πλατεία Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου και της οδού Ευφορίωνος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί στην Στοά Αττάλου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 16.00 έως το πέρας της τελετής σε όλο το μήκος των οδών: Βρυσακίου, Ποικίλης και Κλάδου και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 07.00 έως το τέλος της τελετής στην Πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς.

Την Κυριακή, λόγω διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης με την επωνυμία "WE RUN ATHENS" θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς και λεωφόρους:

- Αθηνάς και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Πλατεία Ομονοίας
- Πειραιώς, στο τμήμα από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Πλατεία Ασωμάτων
- Συγγρού, στο τμήμα από την οδό Πετμεζά έως τη Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Αθ. Διάκου
- Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Βασ. Σοφίας,

Ι)Στο τμήμα από την Λ. Αμαλίας έως την Λ. Βασ. Κωνσταντίνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο

ΙΙ)Στο τμήμα από την Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως Ζαχάρωφ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο.

- Σούτσου
- Αλεξάνδρας, στο τμήμα από την οδό 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) έως την Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας, καθώς και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Πανεπιστημίου, στο τμήμα από την οδό Χαρ. Τρικούπη έως την πλ. Ομονοίας, καθώς και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Ακαδημίας, στο τμήμα από την οδό Κανάρη έως την Λ. Βασ. Σοφίας.
- 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα από την Λ. Αλεξάνδρας έως την πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Σοφοκλέους, στο τμήμα από την οδό Σταδίου έως την οδό Αθηνάς.
- Αιόλου, στο τμήμα από την οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Σταδίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Σταδίου και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Φιλελλήνων και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
- Ερμού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στους κάθετους δρόμους έως την πρώτη παράλληλο
Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν για κάθετη διέλευση τις διασταυρώσεις
- Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη
- Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους
- Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης
- Βασ. Σοφίας – Ριζάρη
- Πατησίων – Χαλκοκονδύλη
- Πατησίων – Στουρνάρη

Διακοπές κυκλοφορίας και στην Ελευσίνα

Σύμφωνα με την Τροχαία λόγω διεξαγωγής του 13ου Ημιμαραθωνίου με την επωνυμία "Στα χνάρια του Παυσανία 2013", θα πραγματοποιηθούν σταδιακές – διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων των Δήμων Ελευσίνας και Μεγαρέων την Κυριακή από 09.00 έως 12.30 στις οδούς:
- Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της από τον οικοδομικό αριθμό 106 (ΔΕΗ Ελευσίνας) έως τον οικοδομικό αριθμό 168 (Μπλόκο Ελευσίνας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα της από το Μπλόκο Ελευσίνας έως την 41,5ο χιλιόμετρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στους συγκεκριμένους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας και στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Δείτε πώς να αποτρέψετε το παιδί σας από το κάπνισμα - Trelokouneli.gr

Το να πείσουμε τα παιδιά μας να μην καπνίζουν αποτελεί μία ακόμα «μάχη» στην ανατροφή τους, καθώς το κάπνισμα εκτός από βλαβερό είναι πράξη κοινωνική που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους….
γύρω μας. Και ειδικά αυτή τη μάχη αξίζει, όσο λίγες, να την κερδίσουμε.
Αν και στους ενήλικες κίνητρο για την διακοπή του καπνίσματος να είναι η προστασία της υγείας τους από θανατηφόρες παθήσεις, πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι οι έφηβοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο. Σταθερά αυξανόμενο είναι, σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι στους ενήλικες τα ποσοστά καπνιστών έχουν μειωθεί. Ωστόσο, ήδη από την ηλικία των 15 ετών, περισσότερο τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια, όχι μόνο αγοράζουν το πρώτο τους πακέτο αλλά και εθίζονται στο τσιγάρο. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποτρέψουμε το παιδί μας από το κάπνισμα; Ο καθηγητής στο Y. M. C. A, Adi Jaffe, μας λέει πώς να το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά.
1. Δώστε το καλό παράδειγμα
Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στο κάπνισμα, το παράδειγμα το δικό μας αλλά και η γενικότερη στάση μας απέναντι σε αυτό έχει πολλά να προσφέρει στην αντίληψη του παιδιού, του αυριανού εφήβου και μελλοντικού ενήλικα- σχετικά με το τσιγάρο. Όταν κάποιος γονέας καπνίζει φαντάζει δυσκολότερο να «πείσει» το παιδί του για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου. Ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του εμπειρία ως αρνητική υπερτονίζοντας το κόστος αυτής της συνήθειας.
2. Μη διστάσετε να του δείξετε εικόνες από το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα
Είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στον εξωτερικό κυρίως. Όσο τρομακτικό κι αν τους φανεί το θέαμα μιας ακτινογραφίας με μαύρους πνεύμονες, τόσο θετικά θα λειτουργήσει. Γι΄αυτό μη διστάσετε να τους δείξετε φυλλάδια ενημερωτικά σχετικά με τις καρδιοπάθειες, ή μη θεωρήσετε ταμπού να του δείξετε ρεαλιστικές εικόνες από ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο καρκίνο του πνεύμονα.
3. Μιλήστε του και για τα άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος
Τα παιδιά σπάνια ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μια που όπως είναι φυσιολογικό πιστεύουν ότι έχουν απεριόριστο χρόνο για τα πάντα. Για να τα αφυπνήσουμε μπορούμε να ρίξουμε το «βάρος» στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος όπως: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.
4. Μυήστε το στον αθλητισμό
Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουν τα παιδιά το κάπνισμα είναι με το να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες, καθώς έτσι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Επιπλέον, οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.
5. Μην παρουσιάζετε έμμεσα το κάπνισμα ως φυσιολογική ρουτίνα
Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα σας ή να πιάνει τασάκια, αναπτήρες και γενικά να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή το μαχαιροπίρουνο. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν δυο ως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν όταν γίνουν έφηβοι.
6. Μιλήστε του με ειλικρίνεια
Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο, περιλαμβανομένων και των λαθών σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές. Αν είστε καπνιστές δεν πρέπει να λειτουργείτε ενοχικά επειδή κάποια στιγμή παγιδευτήκατε στο κάπνισμα οι ίδιοι. Κανένας δεν άναψε το πρώτο του τσιγάρο ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα 200.000 τα επόμενα 30 χρόνια.
7. Αποφύγετε την τιμωρία και την σκληρή κριτική
Το ζήτημα του καπνίσματος έχει πολλές παραμέτρους που δε μπορούμε πάντα να ελέγξουμε, μια που τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά επηρεάζονται από κοντινούς φίλους, αγνοώντας τους κινδύνους και δίνοντας έμφαση στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι. Σε περίπτωση λοιπόν που πιάσετε «στα πράσα» το παιδί να καπνίζει αποφύγετε τις ακραίες συμπεριφορές. Ο πανικός, η κατακραυγή, η ένταση, οι φωνές και οι ατελείωτοι καβγάδες όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αποτρέπουν το παιδί να μπει σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με τους γονείς του.Έτσι εύκολα καταφεύγει στις συμβουλές συνομήλικων και φίλων, οι οποίοι φαίνεται να τους καταλαβαίνουν καλύτερα.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

2013 BMW - One World. One R 1200 GS, New Zealand, Herbert Unger

Για να μαθουμε κατι για την σταχτη.

Πολλοί θα ζεσταθούν φέτος με τζάκι ή ξυλόσομπες. Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις χρήσεις της… “άχρηστης” στάχτης.
Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή…
σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και: καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8. Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.
17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25. Αφύγρανση
Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Απίστευτο το τι μπορεί να κάνει μια κιμωλία!

Απίστευτο το τι μπορεί να κάνει μια κιμωλία!

Πέρα από το να μας θυμίζει τα σχολικά μας χρόνια, μια κιμωλία μπορεί να μας καταπλήξει με τις πολλές χρήσεις της!

Η κιμωλία είναι υλικό που φυλακίζει την υγρασία πολύ αποτελεσματικά. 


Αφαιρέστε λιπαρούς λεκέδες από πουκάμισα ή άλλα ρούχα. Τρίψτε λευκή κιμωλία πάνω στον λεκέ και αφήστε το για 10 λεπτά. Η κιμωλία θα απορροφήσει την περίσσια λιπαρότητα. Αφαιρέστε με ένα πανί την κιμωλία, όσο είναι εφικτό και πλύντε κανονικά το ρούχο.

Καθαρίστε εύκολα λεκέδες λιπαρότητας από το εσωτερικό γιακάδων σε πουκάμισα. Τρίψτε αρκετά την κιμωλία στην εσωτερική περιφέρεια του γιακά και αφήστε για 10 λεπτά. Πλύντε στο πλυντήριο κανονικά αφού αφαιρέστε την περιττή κιμωλία.

Αφαίρεση λεκέδων από παπούτσια σουέντ (suede).
 Πασπαλίστε κιμωλία στο λεκέ και αφήστε όλο το βράδυ. Με βουρτσάκι αφαιρέστε την κιμωλία η οποία θα έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος του λεκέ.

Υγρασία και μυρωδιά σε κάδο με τα άπλυτα ρούχα. Βάλτε σε σακουλάκι τροφίμων μερικές κιμωλίες και ρίξτε το σακουλάκι στον πάτο του κάδου. Η κιμωλία θα απορροφήσει την υγρασία σταδιακά από τον κάδο καθώς και μυρωδιές που βγάζουν τυχόν υγρά ρούχα.

Σκουριασμένα και θολά ασημικά και κοσμήματα. Τοποθετήστε μια κιμωλία σε μπιζουτιέρες ή ακόμα και στο συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα. Η υγρασία τα θαμπώνει και προκαλεί οξείδωση (σκούριασμα) σε ασημικά και κοσμήματα.

Γρήγορες επιδιορθώσεις σε σημάδια στους τοίχους.
 Γρατσουνιές και μικρές τρύπες μπορούν να εξαφανιστούν στο άψε σβήσε εάν τρίψτε το σημείο με κιμωλία.

Βίδα που γλυστράει στην κορυφή κατσαβιδιού. Τρίψτε λίγο κιμωλία στην κορυφή του κατσαβιδιού. Θα βοηθήσει ώστε η βίδα να μην ξεγλυστράει κατά το βίδωμα.

Διώξτε φυσικά τα μυρμήγκια. Χαράξτε γραμμές με κιμωλία στους τοίχους. Τα μυρμήγκια μισούν την κιμωλία και μένουν μακριά της !

Κολλάει και μαγκώνει το κλειδί στη κλειδαριά. Τρίψτε τις μύτες του κλειδιού με κιμωλία. Θα βοηθήσει ώστε το κλειδί να γλυστράει ομαλά στο εσωτερικό της κλειδαριάς.

Φροντίδα νυχιών. Τρίψτε κιμωλία πάνω στη λίμα νυχιών και λιμάρετε τα νύχια σας κάτω από της άκρες τους. Η κιμωλία θα αφαιρέσει τη βρωμιά και θα δώσει επιπλέον λευκάδα και φρεσκάδα στα νύχια σας !