Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η Samsung Electronics παρουσίασε την πρώτη στον κόσμο κυρτή UHD TV

Η Samsung Electronics παρουσίασε την πρώτη στον κόσμο κυρτή UHD TV

Η Samsung παρουσίασε την πρώτη UHD TV παγκοσμίως με κυρτό σχεδιασμό, διαθέσιμη σε 65 και 55 ίντσες.
Η συγκεκριμένη UHD TV συνδυάζει την τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών με τον κυρτό σχεδιασμό, προσφέροντας ακόμα πιο εντυπωσιακή εμπειρία θέασης.
Με την κυρτή UHD TV, η Samsung επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την τεχνολογική υπεροχή της.
 
Η Samsung Electronics ανέδειξε την ηγετική της θέση στην αγορά των UHD TV, παρουσιάζοντας την πρώτη παγκοσμίως κυρτή UHD TV, κατά τη διάρκεια της IFA 2013, της μεγαλύτερης έκθεσης ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών στην Ευρώπη.
Η κυρτή UHD TV, διαθέσιμη σε μοντέλα των 55 και 65 ιντσών, προσφέρει ασυναγώνιστη ποιότητα εικόνας, καθώς συνδυάζει τις λεπτομέρειες της UHD TV με το κυρτό σχήμα της, εξασφαλίζοντας μια εντυπωσιακή και ενισχυμένη εμπειρία θέασης.
Η Samsung αναδεικνύει, για ακόμα μία φορά, την ηγετική της θέση παγκοσμίως σε τεχνολογίες τηλεοράσεων, καθώς μια κυρτή UHD TV είναι πιο δύσκολο να παραχθεί από μια κυρτή OLED TV, λόγω των χαρακτηριστικών της οθόνης της.
Με δεδομένο ότι η αγορά των UHD TV βρίσκεται, ακόμα, σε πρώιμο στάδιο, λανσάρει την κυρτή UHD TV, ανταποκρινόμενη τόσο στις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και στις ανάγκες της αγοράς.
Η κυρτή UHD TV έρχεται να προστεθεί στο line up των UHD τηλεοράσεων της Samsung, το οποίο περιλαμβάνει μοντέλα των 110, 98, 85, 65 και 55 ιντσών – επιβεβαιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, ότι η νέα γενιά σε τεχνολογίες τηλεοράσεων έχει ήδη ξεκινήσει.
Η κυρτή UHD TV έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης παγκόσμιας κυκλοφορίας της κυρτής OLED TV της Samsung, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES 2013.
Σχετικά με τη Samsung Electronics Co., Ltd.
Η Samsung Electronics Co, Ltd είναι πρωτοπόρος παγκόσμιος εταιρεία στα προϊόντα τεχνολογίας και στοχεύει στην προσφορά νέων δυνατοτήτων στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω συνεχών καινοτομιών και εφευρέσεων, μεταμορφώνουμε τον κόσμο των τηλεοράσεων, smartphones, computers, εκτυπωτών, φωτογραφικών μηχανών, οικιακών συσκευών, ιατρικών συσκευών, ημιαγωγών και LED τεχνολογιών. Απασχολούμε 270.000 άτομα σε 79 χώρες με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 187,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.samsung.com/gr.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ Champions League????

Απειλείται η απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League από τη σεζόν 2015-16
Σταθερά στη 13η η Ελλάδα
Σε απόσταση αναπνοής από την προνομιούχο δωδέκατη θέση της κατάταξης χωρών της UEFA παρέμεινε η Ελλάδα μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Αν η Ελλάδα τελειώσει τη φετινή χρονιά κάτω από τη δωδέκατη θέση, θα χάσει την απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League από τη σεζόν 2015/16.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Ισπανία 78.427 (7/7)
2. Αγγλία 71.748 (7/7)
3. Γερμανία 70.212 (6/7)
4. Ιταλία 55.772 (5/6)
5. Πορτογαλία 54.799 (5/6)
6. Γαλλία 50.500 (4/6)
7. Ρωσία 40.332 (5/6)
8. Ολλανδία 39.812 (3/6)
9. Ουκρανία 35.799 (4/6)
10. Βέλγιο 32.700 (4/5)
11. Τουρκία 30.000 (3/5)
12. Ελβετία 29.025 (4/5)
13. Ελλάδα 29.000 (2/5)
14. Ρουμανία 26.007 (2/4)
15. Αυστρία 25.725 (3/5)
16. Τσεχία 25.600 (2/4)
17. Ισραήλ 23.625 (2/4)
18. Κύπρος 21.500 (2/4)
19. Δανία 19.100 (2/5)
20. Λευκορωσία 18.625 (0/4)

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Dreamliner 787-9

Πρώτη επιτυχής δοκιμαστική πτήση του Dreamliner 787-9
Επισήμως στον αέρα από τα μέσα του 2014
Το Dreamliner 787-9, το εξελιγμένο αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων της αμερικανικής Boeing, ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πεντάωρη του πτήση. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ, μετά από περίπου πέντε ώρες στον αέρα όπου διεξήχθησαν δοκιμές στα συστήματα ελέγχου.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους είναι μεγαλύτερο κατά έξι μέτρα από το «αδελφό» Dreamliner 787-8 και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μεταφέρει επιπλέον 40 επιβάτες και να πετά σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι το 787-8. Θα τεθεί σε πλήρη υπηρεσία στα μέσα του 2014 με την πρώτη επίσημη πτήση να έχει προγραμματισθεί να γίνει με αεροσκάφος της Air New Zealand.

Το 787 μπήκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2011, μετά από μια μακρά χρονική καθυστέρηση στο αρχικό σχέδιο και τη «συσσώρευση» αρκετών τεχνικών απογοητεύσεων. Αποκορύφωμα των αποτυχιών ήταν η απαγόρευση πτήσεων για όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου στις αρχές του 2013, καθώς είχαν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστοχίας των συστημάτων ελέγχου λόγω προβλήματος στην μπαταρία.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 84 αεροσκάφη 787 σε 14 εταιρείες διεθνώς και η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ακόμη 852 παραγγελίες αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Ο HERNANDEZ ANTI TOY SPIES

Ο Yonny Hernandez στη θέση του Ben Spies
Θα οδηγήσει τη Desmocedici της Pramac Ducati
Ο Yonny Hernandez θα αντικαταστήσει τον τραυματία Ben Spies για το υπόλοιπο της σεζόν στους αγώνες του MotoGP season στην ομάδα της Pramac Ducati.

Ως τώρα αντικαταστάτης του Spies σε όσους αγώνες χρειαζόταν ήταν ο επίσημος δοκιμαστής της Ducati, Michele Pirro, όμως πλέον η τόσο συχνή συμμετοχή του στους αγώνες απλά άλλαζε τον ρόλο του ως δοκιμαστή και οδηγού εξέλιξης. 

Καθώς η ανάρρωση από το σερί των τραυματισμών του Spies δεν δείχνει να έχει τέλος, έπρεπε να βρεθεί λύση ώστε να αποδεσμευτεί ο νεαρός Ιταλός από τη «μόνιμα περιστασιακή» εμπλοκή του. Και να προχωρήσει με την εξέλιξη των Ducati που εξ αυτού έχει μείνει πίσω.

Η λύση δόθηκε με την ένταξη του κολομβιανού Jonny Hernandez στις τάξεις της «junior» ομάδας της Ducati. Οδήγησε την Pramac Ducati στις δοκιμές μετά τον αγώνα στο Misano και πλέον έχει στα χέρια του την καλύτερη ευκαιρία για το μέλλον του.


Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα αντικαταστήσει τον Hernandez στην ομάδα PBM όπου αγωνιζόταν μέχρι σήμερα στα MotoGP με μία Aprilia ART. O Michael Laverty είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για το υπόλοιπο της χρονιάς, ίσως και για το 2014.

Ο Hernandez δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μοτοσυκλέτα και ζήτησε χρόνο να εξοικειωθεί μαζί της. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα είναι πολύ πιο δυνατή από τη δική μου. Τα ηλεκτρονικά της είναι εντελώς διαφορετικά και θα χρειαστεί να αλλάξω τον τρόπο που οδηγώ για να πάω πιο γρήγορα».

«Σήμερα οδήγησα την καλύτερη μοτοσυκλέτα που έχω οδηγήσει στη ζωή μου και τα πήγα αρκετά καλά. Ήδη έχω κάνει καλύτερους χρόνους απ’ ό,τι με τη μοτοσυκλέτα που οδηγώ, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να γίνω πραγματικά ανταγωνιστικός».

Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι ανακατατάξεις για το μέλλον του Ben Spies; Ο Τεξανός έχει συμβόλαιο με τη Ducati μέχρι το τέλος του 2014, όμως η μακρόχρονη απουσία του λόγω τραυματισμών έχει δημιουργήσει κάποια ένταση στην ομάδα της Pramac. 

Οι φήμες λένε ότι αν ο 25χρονος Κολομβιανός «κουμπώσει» επάνω στη Desmosedici και προσαρμοστεί, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει τη θέση του στην ομάδα και για το 2014. Ωστόσο αυτό θα σημαίνει ένα ακριβό για τη Ducati «σπάσιμο» του συμβολαίου με το Spies. Ένα σενάριο όχι και τόσο ευγενές, όχι όμως και απίθανο.


Ο ΓΟΥΕΜΠΕΡ ΜΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Formula 1

«Δεν είχα πια κίνητρα»
O Μ. Γουέμπερ εξηγεί γιατί αποχωρεί από τη Formula 1
Στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Formula 1 στο τέλος της σεζόν αναφέρθηκε ο Μαρκ Γουέμπερ.

Ο Αυστραλός πιλότος της Red Bull τόνισε πως μετά από 12 χρόνια παρουσίας στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχασε τα κίνητρα του όχι για τους αγώνες, αλλά για όλα αυτά που συνοδεύουν τα γκραν πρι.

«Κάθε χειμώνα όταν επιστρέφεις δεν έχεις την ίδια φλόγα όπως όταν είσαι 24 ετών. Θυμάμαι που άκουγα αθλητές που έλεγαν θα συνεχίσω για όσο έχω κίνητρα και ποτέ δεν το καταλάβαινα πως γίνεται να χάσεις τα κίνητρα σου. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός το σκεφτόμουν. Δεν έχει να κάνει με τους αγώνες, αλλά με το πρόγραμμα του πρωταθλήματος το οποίο διαρκεί 11 μήνες. 

Είναι πολλά μικρά πράγματα που πρέπει να κάνεις και στο τέλος φτάνεις στο σημείο να αναρωτηθείς “πρέπει να είμαι εδώ. Αυτό πρέπει να κάνω;” . Όταν ήρθε η πρόταση από την Porsche σκέφτηκα πως πια δεν θα κάνω όλα αυτά που έκανα τόσα χρόνια», δήλωσε ο Γουέμπερ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΑ ΓΙΑ ΑΛΟΝΣΟ

«Δε θα βοηθήσω άλλο τον Αλόνσο»
Μάσα: Ήρθε η ώρα να κοιτάξω τον εαυτό μου
Μήνυμα προς τη Ferrari έστειλε ο Φελίπε Μάσα ενόψει του 13ου γκραν πρι στην πίστα της Σιγκαπούρης.

Ο Βραζιλιάνος πιλότος τόνισε πως ήρθε η ώρα να τρέξει για τον εαυτό του, χωρίς πλέον να τρέχει υποστηρίζοντας τον Αλόνσο στη διεκδίκηση του τίτλου.

Ακόμη, ο Μάσα τόνισε πως δύσκολε ώρες έρχονται στη Ferrari με τους Αλόνσο και Ραϊκόνεν να μοιράζονται το ίδιο γκαράζ.

«Ξέρω και τον Κίμι και τον Φερνάντο και είναι εκπληκτικοί πιλότοι και οι δύο, αλλά φοβάμαι ότι θα έχουν συγκρούσεις όταν θα βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Είπα στα αφεντικά να χαρούν την ηρεμία τους όσο μπορούν τώρα γιατί την επόμενη σεζόν τους περιμένουν δύσκολες ώρες», ήταν τα λόγια του Μάσα για να τονίσει στη συνέχεια πως δεν σκοπεύει να βοηθάει άλλο τον Αλόνσο.

«Από εδώ και πέρα δεν θα τρέχω υποστηρίζοντας τον Αλόνσο. Από την Παρασκευή στη Σιγκαπούρη θα τρέχω για μένα. Θα επιτίθεμαι σε κάθε γύρο. Ήρθε η ώρα να κοιτάξω τον εαυτό μου».

ΣΤΑ ΤΟΥΡΜΠO ΜΟΤΕΡ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η Ferrari


Αφήνει τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες για μεγαλύτερες επιδόσεις και περιορισμένη κατανάλωση
Παρά το γεγονός ότι η Ferrari έχει μια δοκιμασμένη «συνταγή» για τα μηχανικά της σύνολα, η ιταλική εταιρεία έχει στα σχέδιά της μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το 2016. 

Αρκετά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο θέλουν την εταιρεία να αφήνει πλέον τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες και να τοποθετεί τούρμπο μοτέρ για πιο εκρηκτικές επιδόσεις, αλλά ταυτόχρονα περιορισμένη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων CO2.

Το τελευταίο δημιούργημα της Ferrari, εκτός από την ειδική έκδοση 458 Italia Speciale, ήταν η LaFerrari, η οποία φέρει υβριδική τεχνολογία κι αποτελεί το πιο γρήγορο μοντέλο παραγωγής που βγήκε από το εργοστάσιο του Maranello. 


Η πρώτη απόπειρα για τοποθέτηση υβριδικού συνόλου σε Ferrari είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει και στο δεύτερο «πείραμα», τοποθετώντας τούρμπο μηχανικά σύνολα. Το πρώτο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ πιθανό να είναι ένας V8 και αργότερα ένας V6, ο οποίος θα εφοδιάζει το διάδοχο της 458 Italia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ferrari κατασκευάζει δύο twin-turbo έναν 3λτ. V6 κι έναν 3,8 λτ. V8 με 410 και 530 ίππους αντίστοιχα και τους προορίζει για τη νέα Quattroporte.

ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ BMW X1!!


Θα βασίζεται σε νέα προσθιοκίνητη πλατφόρμα
Η BMW αποφάσισε να βασίσει την επόμενη γενιά της X1 σε μια προσθιοκίνητη πλατφόρμα για να μεγαλώσει το διαθέσιμο χώρο επιβατών και να μειώσει τα κόστη παραγωγής.

Όπως αποκαλύφθηκε από πηγές της εταιρείας, η δεύτερη γενιά του μικρού crossover της θα λανσαριστεί το 2016 και θα είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο.

Ειδικότερα, πέρα από τις οποιεσδήποτε σχεδιαστικές παρεμβάσεις, η νέα BMW X1 θα πατά σε μια καινούργια προσθιοκίνητη πλατφόρμα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και στην επόμενη γενιά του Mini Countryman και στην επερχόμενη Σειρά 1 GT.

Στόχος της φίρμας είναι το SUV μοντέλο της -με 300.000 πωλήσεις παγκοσμίως από το 2009 μέχρι σήμερα- είναι να αποκτήσει στη δεύτερη γενιά του, μεγαλύτερο χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές, που θα συνοδευτεί πιθανότατα και με μια πιο premium καμπίνα.

Επίσης, η νέα πλατφόρμα θα συνδυαστεί και με καινούργιο συμπλέκτη πολλαπλών σχέσεων (Haldex style multi-plate clutch), που θα προσφέρει περισσότερη οικονομία καυσίμου, αλλά και πιο «αρμονική συνεργασία» με την τετρακίνηση (xDrive).

Μηχανικά, φαίνεται ότι η BMW δεν θα απαρνηθεί το 4κύλινδρο μοτέρ, καθώς ο ανασχεδιασμός ενός 6κύλινδρου κινητήρα, προκειμένου να ενταχθεί στην γκάμα της X1, μάλλον κρίνεται ως δαπανηρή επιλογή. Άλλωστε, άλλος ένας λόγος για τη χρησιμοποίηση αυτής της πλατφόρμας είναι κι ο περιορισμός του κοστολογίου παραγωγής.


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ Mercedes E-Class

Νέα έκδοση της Mercedes E-Class
Με turbo κινητήρα 1,6 λίτρων και 156 ίππους
Η E-Class, το συνώνυμο της κατηγορίας των μεγάλων πολυτελών sedan, προσφέρεται πλέον για πρώτη φορά µε τον κινητήρα βενζίνης turbo 1,6 λίτρων. Ο νέος αυτός κινητήρας της γκάµας, που διατίθεται αποκλειστικά µε το αυτόµατο κιβώτιο ταχυτήτων 7G-TRONIC PLUS, αποδίδει 156 ίππους και έχει ροπή 250 Nm.

Διαθέτει πλούσιο βασικό εξοπλισµό, που περιλαµβάνει µια σειρά από χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας, γνωστά ως «intelligent drive», καθώς και επιπλέον συστήµατα τα οποία για πρώτη φορά µπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ατυχηµάτων µε διερχόµενα οχήµατα ή πεζούς. Εκτός από τις βασικές γραµµές εξοπλισµού υπάρχει επίσης η επιλογή Elegance και Avantgarde, µε την τελευταία να τονίζει το σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Η νέα E-Class περιλαµβάνει µία ολοκληρωµένη σειρά εξοπλισµού υψηλής ποιότητας ήδη στη βασική της έκδοση. Επιπλέον, ο προαιρετικός εξοπλισµός περιλαµβάνει τη λειτουργία hands-free access σε συνδυασµό µε το σύστηµα Keyless-Go. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο καπό του χώρου αποσκευών να ανοίγει και να κλείνει χωρίς πραγµατική φυσική επαφή, απλά κρατώντας το ένα πόδι κάτω από τον προφυλακτήρα και είναι εξαιρετικά βολικό κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση του οχήµατος.

Μια σύγχρονη γκάµα συστηµάτων infotainment βοηθά τον οδηγό να είναι ενήµερος ενώ βρίσκεται στο δρόµο. Έτσι ο οδηγός είναι απόλυτα ενηµερωµένος για τα θέµατα του ενδιαφέροντός του όσο είναι στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, µπορεί να απολαύσει δυνατότητες για µουσική, πλοήγηση (προαιρετικά) και σύνδεση στο ίντερνετ.

Η E-Class των 1.595 κ.εκ. περιλαµβάνει το ηχοσύστηµα Audio 20 CD στο βασικό της εξοπλισµό. ∆ιαθέτει µία έγχρωµη οθόνη TFT 14,7 εκατοστών, διπλό δέκτη και δυνατότητα αναπαραγωγής MP3 player, καθώς και µια σύνδεση USB στο κεντρικό υποβραχιόνιο. Επίσης, είναι εφικτή η σύνδεση µε συσκευές Bluetooth, καθώς και η προβολή µηνυµάτων SMS. Προαιρετικά, το Audio 20 CD µπορεί να συνδυαστεί µε CD changer έξι δίσκων, καθώς και τη λύση πλοήγησης entry-level Becker MAP PILOT, που µπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων.

Εναλλακτικά, η Mercedes-Benz προσφέρει το σύστηµα πολυµέσων Comand Online µε έγχρωµη οθόνη υψηλής ανάλυσης 17,8 εκατοστών, σύνδεση στο ίντερνετ, πλοήγηση µέσω σκληρού δίσκου και δυνατότητα κλήσης έκτακτης ανάγκης, το οποίο µπορεί επίσης να συνδυαστεί µε DVD changer έξι-δίσκων. 

Το Comand Online παρέχει πρόσβαση στο ίντερνετ όταν το αυτοκίνητο είναι σταµατηµένο. Ενσωµατωµένες εφαρµογές συµπεριλαµβάνουν το Google Local Search και Weather καθώς και τη δυνατότητα να κατεβάσετε µία διαδροµή η οποία έχει διαµορφωθεί προηγουµένως στο PC σας µέσω του Google Maps. Επιπλέον, διατίθενται εφαρµογές (apps) για το Google Streetview καθώς και το Google Panoramio κ.α.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Λιγότερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια θέλει η Ιαπωνία
Εκτός λειτουργίας όλοι οι αντιδραστήρες της
Τον περιορισμό της εξάρτησης της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, δυόμιση χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε μεγάλη πυρηνική κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας βγήκαν εκτός λειτουργίας αυτή την εβδομάδα για μόλις την Τρίτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες. 

«Θα διατηρήσουμε την τεχνολογία και το προσωπικό που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια αλλά θα θέλαμε να εξετάσουμε τρόπους να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Toshimitsu Motegi.

Η Tokyo Electric Power Co, η εταιρεία λειτουργίας της πυρηνικής μονάδας στη Φουκουσίμα, εξακολουθεί να δίνει μάχη για τον έλεγχο εκατοντάδων τόνων μολυσμένου νερού που συσσωρεύεται στην περιοχή. 

Μόνο αυτό το μήνα η ιαπωνική κυβέρνηση δέσμευσε μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΤΟ ΦΟΥΛ!!!!

Περπατώντας στο χείλος του γκρεμού...
Μόνο για ταξιδιώτες που αγαπούν την αδρεναλίνη
Λατρεύετε τα ύψη; Σας προτείνουμε την νεότερο και ψηλότερο αξιοθέατο του Τορόντο! Το Edge Walk είναι ιδανικό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες, που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη...κυριολεκτικά!

Κάθε χρόνο, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να δεθούν με ένα ειδικό σκοινί και να κάνουν τη βόλτα τους σε μια εξωτερική κυκλική πλατφόρμα στον πύργο CN, ακριβώς πάνω από το εστιατόριο 360.

Πρόκειται για την ψηλότερη κυκλική πλατφόρμα στον κόσμο, στην οποία μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να πιάνεται από πουθενά. Αφεθείτε στην ασφάλεια του σκοινιού που σας κρατάει από την κορυφή του πύργου, αφήστε τα χέρια σας και ζήστε μια ανεπανάληπτη εμπειρία!.











ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ...

Σε ισχύ χωρίς επιφυλάξεις ο νόμος για τα αδέσποτα στη Ρουμανία
Αν σε διάστημα 14 ημερών από την περισυλλογή ενός σκύλου, δεν τον αναζητήσει κανείς, θα θανατώνεται!
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου δήλωσε ότι θα θέσει σε ισχύ χωρίς επιφυλάξεις το νόμο για τα αδέσποτα σκυλιά, υπό τη μορφή που υιοθετήθηκε από τη Βουλή.

«Θα θέσω σε ισχύ το νόμο για τα αδέσποτα σκυλιά χωρίς επιφυλάξεις. Νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Εφ' όσον φέρουμε τον πληθυσμό των σκύλων σε ένα λογικό ποσοστό, μπορούμε να σκεφθούμε έναν άλλο τρόπο. Αλλά τώρα αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους πολίτες γενικά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Στις 10 Σεπτεμβρίου υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο νόμου για τους αδέσποτους σκύλους.

Ο νόμος προβλέπει ότι σε διάστημα 14 ημερών από την περισυλλογή ενός σκύλου, αν δεν τον αναζητά κανείς ή δεν υιοθετείται τότε η τοπική αρχή μπορεί να αποφασίζει την ευθανασία ή την παράταση της παραμονής σε καταφύγιο εφ΄όσον υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.

Στις 25 Σεπτεμβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου μετά από προσφυγή 29 γερουσιαστών. Οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι ο νόμος διαφέρει ως προς το περιεχόμενο από το νόμο που υιοθέτησε η Ρουμανική Γερουσία στις 12 Μαρτίου

ΚΥΜΑΤΑ 250 ΜΕΤΡΩΝ!!!!!

Ανακάλυψαν γιγάντια κύματα ύψους 250 μέτρων στον βυθό του Ειρηνικού
Ευεργετικά για το κλίμα
Γιγάντια κύματα ύψους 245 μέτρων ανακάλυψε στον βυθό του Νότιου Ειρηνικού διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον, της Χαβάης και της Βικτώρια.

Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας αποκαλούνται «Κυνηγοί Κυμάτων» και μελετούν κύματα που ταξιδεύουν στον βυθό (εσωτερικά κύματα) και συναγωνίζονται σε ύψος ουρανοξύστες 50 ορόφων.

Η επιστημονική μελέτη επικεντρώθηκε στο Πέρασμα της Σαμόα, ένα στενό κανάλι στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μέσα από το οποίο διέρχεται ένας μεγάλος όγκος νερού που ρέει από την Ανταρκτική.

Το νερό της Ανταρκτικής, που παρουσιάζει υψηλότερη πυκνότητα, βυθίζεται βαθειά στον Ειρηνικό και περνά μέσα από το κανάλι, μήκους 40 χιλιομέτρων, βορειοδυτικά της Σαμόα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Matthew Alford, «η ποσότητα του νερού που προσπαθεί να κατευθυνθεί βόρεια μέσω του καναλιού είναι τεράστια – έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο ή περίπου 35 ποταμοί σαν τον Αμαζόνιο».

Ο τεράστιος αυτός όγκος ψυχρού νερού παλεύει να περάσει από το άνοιγμα του στενού περάσματος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται υποβρύχια κύματα, που φτάνουν σε ύψος τα 245 μέτρα.

Τα γιγάντια αυτά κύματα είναι ευεργετικά για τον πλανήτη γιατί συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση και ανάμιξη των ωκεάνιων στρωμάτων, ωστόσο εγκυμονούν κινδύνους για τα υποβρύχια, ακόμα και τα πλοία που περνούν από συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των υποβρύχιων κυμάτων θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το κλίμα καθιστώντας παράλληλα ασφαλέστερες τις μετακινήσεις στον ωκεανό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.


ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ HIV/AIDS

Αλλάζει ανησυχητικά ο τρόπος διασποράς του HIV
Μέσα σε ένα χρόνο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.500%
Ανησυχητικές ενδείξεις ότι αλλάζει ο τρόπος μετάδοσης του ιού HIV/AIDS σε σχέση με τους μέχρι σήμερα γνωστούς τρόπους μετάδοσης, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Υγείας, μετά από επιδημιολογικές και μοριακές αναλύσεις σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. 

Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «δείχνει νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία». 

«Ο τρόπος διασποράς τους υποδεικνύει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα των ΧΕΝ (ενδοφλέβιοι χρήστες) στην περιοχή της Αθήνας», επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιδημική έξαρση του HIV και της ηπατίτιδας C στους Ενδοφλέβιους Χρήστες (ΧΕΝ)

Με το ίδιο έγγραφο η Βουλή ενημερώνεται για την επιδημική έξαρση του HIV/AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. Έτσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Δυσμενείς προβλέψεις

Στο έγγραφό της η υφυπουργός Υγείας δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι «σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι χρήστες ουσιών, ήδη άνεργοι στην πλειονότητά τους, χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία» και ακόμη ότι «καθώς η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο για θεραπεία μειώνονται, ενισχύεται η τάση των εξαρτημένων να μη λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους. Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις».

Τα συνθετικά ναρκωτικά

Ειδικά για τα συνθετικά ναρκωτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και το «σίσα» (sisha), μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, απαντάται κυρίως στους δρόμους της Αθήνας. Η εκτίμηση είναι πως «καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να μεταβάλει αισθητά διάφορες όψεις του προβλήματος των ναρκωτικών, επόμενα χρόνια θα υπάρξει όξυνση της εξάρτησης» και γι’ αυτό χρειάζονται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. «Είναι άμεση η ανάγκη λήψης δράσης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, θα περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.

Ενημέρωση και προγράμματα υποκατάστασης

Την τελευταία διετία το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, μέσα στο 2013 έχει προβλεφθεί η έναρξη προγραμμάτων μεταξύ των οποίων και το Ειδικό Κέντρο 'Αμεσης Πρόσβασης Εξαρτημένων Ατόμων στην Αθήνα που απευθύνεται σε χρόνιους ή υποτροπιάζοντες χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης. Δίκτυο θα υποστηρίζει επίσης και την εξαιρετικά ευάλωτη και διαρκώς διευρυνόμενη ομάδα των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο. Το υπουργείο προωθεί ενημερωτικές δράσεις με έμφαση στην ενημέρωση των νέων. Ανάμεσα στα μέτρα που προχωρούν είναι η επέκταση του προγράμματος υποκατάστασης οπιοειδών (OST). Οι θέσεις θεραπείας αυξήθηκαν στην Αθήνα από 2.098 το 2010 σε 3.040 τον Απρίλιο του 2013. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των θέσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου από 3.010 το 2010 έφθασαν τον Απρίλιο του 2013 τις 5.030. Τα ποσοστά ΧΕΝ που λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 30,4% το 2010, 38,6% το 2011 και 45,4% το 2012 ενώ για την Αθήνα ήταν 28% το 2010, 31,5% το 2011, 38,2% το 2012. Το σύνολο των θεραπευομένων στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ το 2010 ήταν 5.101 άτομα ενώ σήμερα είναι 8.070 άτομα.

Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Ως προς το πρόγραμμα διανομής βελονών και συριγγών (NSP), από το υπουργείο γίνεται γνωστό ότι στην Αθήνα διανεμήθηκαν 61.516 σύριγγες το 2010 και 404.124 το 2012. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ΟΚΑΝΑ, ΕΣΠΑ 2007-2013). Στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόζεται σε ΧΕΝ κατευθυνόμενη αλυσιδωτή δειγματοληψία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 5 κύκλους, ώστε να ελεγχθούν με αυτόν τον τρόπο τα αντισώματα HIV στο σύνολο των ΧΕΝ στο κέντρο της Αθήνας.

Ανταλλαγή με χρησιμοποιημένες σύριγγες

Εξάλλου με το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, γίνεται ανταλλαγή κιτ με χρησιμοποιημένες σύριγγες στους χρήστες στο δρόμο. Κάθε κιτ αποτελείται από 1 σύριγγα, 1 αντισηπτικό μαντηλάκι, 1 αποστειρωμένο δοχείο προετοιμασίας (τάσι βρασίματος), 1 φακελάκι αποστειρωμένο κιτρικού οξέος, 1 αμπούλα water for injection 5ml, 1 αποστειρωμένο φιλτράκι, 1 αποστειρωμένο αιμοστατικό, 1 προφυλακτικό και οδηγίες ασφαλέστερης χρήσης στο μέσα μέρος της συσκευασίας. Ανά εβδομάδα ανταλλάσσονται 150 κτι κατά προσέγγιση με χρησιμοποιημένες σύριγγες και για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έχει προβλεφθεί η λειτουργία δύο νέων κινητών μονάδων προσέγγισης χρηστών στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου στην ερώτηση της επικαλούνταν έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία το 2011 στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία αναφέρθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων HIV, λόγω της υψηλής επικράτησης του ιού στους χρήστες που κάνουν ενέσιμη χρήση. Αναφερόταν επίσης και στην αύξηση της χρήσης των φθηνών συνθετικών ναρκωτικών.

Διακινητές

Σε απάντηση της ερώτησης στη Βουλή απέστειλε έγγραφο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με το οποίο ενημερώνει για το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με το έγγραφο, από τις κατασχέσεις έχει προκύψει ότι διακινητές της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είναι ως επί το πλείστον αλλοδαποί κυρίως Πακιστανοί, Ιρανοί, Αφγανοί και Κούρδοι οι οποίοι παράλληλα διακινούν και ηρωίνη.

ΤΟ ΝΕΡΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΟΛΑ!!!

Το νερό σύμμαχος υγείας και ομορφιάς
Πώς θα εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες
Από το ντους μέχρι τη σάουνα, από το χαλαρωτικό ποδόλουτρο μέχρι τα ιαματικά λουτρά και από τις κομπρέσες μέχρι τη θαλασσοθεραπεία, το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς σας. 

Μάθετε πώς θα εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά: ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να επιβιώσει αρκετές βδομάδες χωρίς συγκεκριμένες βιταμίνες, δεκάδες μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις ελάχιστες χωρίς νερό. Εκτός από απαραίτητο συστατικό ζωής, μας ξεδιψά, μας τονώνει, μας βοηθά να αδυνατίσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας. Και όχι μόνο, συμπληρώνουν οι ειδικοί! Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν καθημερινά ότι το νερό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, άτομα που πίνουν τουλάχιστον 7 ποτήρια κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση με απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς λόγω στεφανιαίας νόσου. 

Ωστόσο, το νερό δεν είναι πολύτιμο μόνο σε πόσιμη μορφή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιαματικές του ιδιότητες, είτε μόνες σας στο σπίτι, είτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Γνωρίστε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σας βοηθήσει η υδροθεραπεία και επωφεληθείτε. Να θυμάστε: πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Μπάνιο και ντους 
Πού βοηθάει: Σε θερμοκρασία σώματος: αποτελεσματικό κατά της αϋπνίας, της συναισθηματικής ταραχής και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Ζεστό: στους πόνους των αρθρώσεων, στη δυσκοιλιότητα, τα αναπνευστικά και αυχενικά προβλήματα. 

Κρύο: στη μείωση του πυρετού, της κόπωσης, του πονοκεφάλου και της έντασης. 

Με εναλλαγή: καταπραΰνει από την οσφυαλγία.

Πώς εφαρμόζεται: Επιλέξτε το μπάνιο που σας ταιριάζει, με γνώμονα το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Στις περιπτώσεις του κρύου και του ζεστού, η μέθοδος εφαρμόζεται με τον ...κλασικό τρόπο! Για τις υπόλοιπες δύο, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: 

* Για το μπάνιο σε κανονική θερμοκρασία: Γεμίστε τη μπανιέρα με νερό, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος (περίπου 34 βαθμούς Κελσίου). Βυθίστε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας και μείνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Προσθέστε νερό, όποτε χρειάζεται, για να διατηρήσετε την κατάλληλη θερμοκρασία (ελέγξτε την με ένα κανονικό θερμόμετρο). 

* Για το μπάνιο με εναλλαγή: Ξεκινήστε ρίχνοντας ζεστό νερό με το ντους μέχρι τη μέση σας (από τα πόδια μέχρι την κοιλιά) για περίπου 1-4 λεπτά. Έπειτα αλλάξτε με κρύο νερό, για 5- 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλο το σώμα.

Κομπρέσες 
Πού βοηθούν: 
Ζεστές: στην ανακούφιση από πόνους που προκαλούνται από μυϊκούς σπασμούς και από ορισμένες μορφές αρθρίτιδας και στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. 

Κρύες: στη μείωση του πόνου της ουρικής αρθρίτιδας, στη θεραπεία οιδημάτων από μώλωπες και διαστρέμματα. 
Με εναλλαγή: στη θεραπεία διαστρεμμάτων και κακώσεων των μυών.

Πώς εφαρμόζονται: Διπλώστε στη μέση και κατά μήκος μία μεγάλη πετσέτα προσώπου. Στρίψτε την (σαν να τη στύβετε) και βουτήξτε το μεσαίο κομμάτι της σε μία λεκάνη με νερό (ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, το νερό μπορεί να είναι καυτό ή κρύο ή να απαιτείται εναλλαγή της θερμοκρασίας). Έπειτα, τραβήξτε τις άκρες της όσο πιο δυνατά μπορείτε για να φύγει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (τόσο, ώστε να παραμείνει απλά νωπή). Τοποθετήστε πάνω στην περιοχή που θέλετε μία στεγνή πετσέτα κι έπειτα από πάνω την κομπρέσα. Εφαρμόστε τη μέθοδο για περίπου 5 λεπτά, κάθε 2 ώρες.

Αν απαιτείται εναλλαγή, ξεκινήστε με μια ζεστή κομπρέσα, για 3-4 λεπτά και έπειτα τοποθετήστε στην περιοχή μια κρύα, για 30- 60 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-5 φορές, τελειώνοντας πάντα με κρύα κομπρέσα.

Ποδόλουτρο 
Πού βοηθάει:
Ζεστό: στην αντιμετώπιση της αιματικής συμφόρησης στο κεφάλι και το στήθος και των πόνων της περιόδου. 

Κρύο: σε περιπτώσεις αϋπνίας. 

Με εναλλαγή: ξεκουράζει τα πονεμένα και κουρασμένα πόδια και ανακουφίζει από τα οιδήματα.

Πώς εφαρμόζεται: Ανάλογα με το πρόβλημα, το ποδόλουτρο μπορεί να γίνει με ζεστό ή με κρύο νερό ή με εναλλαγές ζεστού και κρύου. 

Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ώστε να καλύπτονται τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλους. Φροντίστε να το ανανεώνετε, ώστε να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Εισπνοές 
Πού βοηθούν: στην αντιμετώπιση αναπνευστικών παθήσεων και της πνευμονίας.

Πώς εφαρμόζονται: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και κατεβάστε την από τη φωτιά. Αφήστε την για μερικά λεπτά, μέχρι το νερό να σταματήσει να κοχλάζει (για να αποφύγετε τα εγκαύματα στο δέρμα). Σκεπάστε το κεφάλι και τους ώμους σας με μία πετσέτα και κρατήστε το πρόσωπό σας σε απόσταση 30 εκατοστών πάνω από το σκεύος. Ακολουθήστε τη θεραπεία για μία περίπου ώρα, ζεσταίνοντας ξανά το νερό, όποτε χρειάζεται.

Η ΔΙΑΙΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ.....ΨΥΓΕΙΟ


Συμβουλές για να κάνετε σωστές επιλογές στα ψώνια
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που όλοι συζητούν ή αναζητούν μια καλή δίαιτα. Κάτι τα κιλά των διακοπών, κάτι η ανάγκη ανανέωσης σπρώχνουν τους περισσότερους σε πλάνα δίαιτας ή διατροφής.

Υπάρχει ένας τρόπος να κάνετε μια νέα αρχή, είτε θέλετε να χάσετε κιλά, είτε να αλλάξετε διατροφή κι αυτός κρύβεται στο ψυγείο σας.

Ανοίξτε την πόρτα του ψυγείου σας μετά από μια βόλτα στο σουπερ μάρκετ και δείτε τι υπάρχει μέσα. Εντοπίστε ποιες επιλογές σας μποϋκοτάρουν το στόχο σας και αλλάξτε τες.

Τέσσερις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στις σωστές επιλογές

1. Διαλέξτε ατομικές ποσότητες/συσκευασίες

Όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, τυριά χαμηλών λιπαρών που επιπλέον θα σας βοηθήσουν να μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Αγοράστε μικρά λαχανικά, όπως καροτάκια, αγγουράκια, τοματίνια κτλ που είναι πιο εύκολο να τα διαλέξετε είτε για να τσιμπήσετε κάτι, είτε για να συνοδέψετε ένα γεύμα, είτε να τα βάλετε στην τσάντα σας ως σνακ.

2. Γεμίστε χρώμα το καλάθι σας

Διαλέξτε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, γιατί όπως λένε και οι έρευνες πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Μπρόκολο, φασολάκια, κόκκινες πιπεριές και κρεμμύδια, ανανάς, μήλα, βατόμουρα κτλ.

3. Προσοχή στις πόσιμες θερμίδες

Οι θερμίδες αναψυκτικών, χυμών κτλ είναι άχρηστες θερμίδες που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στη διατροφή σας. Είναι καλύτερα να φάτε ένα φρούτο από το να πιείτε ένα συσκευασμένο χυμό. Ακόμη και η σόδα διαίτης μπορεί να σας παρασύρει καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι μας προκαλεί ανάγκη για γλυκό.

4. Εκμεταλλευτείτε το φαγητό που περίσσεψε

Το φαγητό της προηγούμενης ημέρας δεν είναι απαραίτητο να ξεχαστεί στο ψυγείο μέχρι να πεταχτεί. Μπορεί να αποτελέσει βάση για το γεύμα της επόμενης μέρας ή για ένα σάντουϊτς. Είτε αυτό είναι ψητό κρέας ή λαχανικά. Ακόμη και η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να γίνει εύκολα υλικό για σάλτσα ή ομελέτα. Σκεφτείτε με φαντασία κι εξυπνάδα.

Κι όμως το ψυγείο μπορεί να είναι ο ύπουλος εχθρός σας, δείτε εδώ πως.

Κάντε λοιπόν το ψυγείο σας σύμμαχο και μπείτε σε νέα διατροφική πορεία με ενθουσιασμό κι αποφασιστικότητα.

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΜΕ ΑΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ....

Με εξέταση αίματος η διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Φιλανθρωπικός αγώνας σκάκι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα
Με μία εξέταση αίματος θα μπορεί να γίνεται μελλοντικά η διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο. 

Oμάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, κατάφερε με μία ειδική εξέταση αίματος να διαγνώσει άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου η ακρίβεια της διάγνωσης ήταν 75%, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Προς το παρόν, η εξέταση αίματος γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο και αν βελτιωθεί θα μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η διάγνωση των διαφόρων μορφών άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος της διάγνωσης γιατί δεν θα χρειάζεται να κάνει κανείς μαγνητική τομογραφία ή εξέταση με PET Scan» εξηγεί η κ. Τσολάκη.

Μία άλλη διαγνωστική μέθοδος που ανακοινώθηκε πρόσφατα γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση μιας ουσίας, η οποία εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς απεικονίζει και τις νευροαγγειακές εκφυλίσεις (που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ) σε ζώντα εγκέφαλο. Αυτή η ουσία, όπως εξηγεί η κ. Τσολάκη, χρησιμοποιείται σε εξέταση με PET Scan και είναι πολύ ακριβή.

Σύμφωνα με την ίδια και οι δύο αυτές μέθοδοι στοχεύουν στη διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο ώστε με την κατάλληλη αγωγή να εμποδιστεί η εξέλιξή της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, η Alzheimer Hellas, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια». 

Οι σκακιστικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ (Πεύκα - Ρετζίκι), είναι ανοιχτοί για το κοινό και μπορούν να συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (και μαθητές). Στο τέλος των αγώνων θα απονεμηθούν κύπελλα και βραβεία στους νικητές. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση και προώθηση των σκοπών της Alzheimer Hellas.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα πνευματικά παιχνίδια, όπως το σκάκι, μειώνουν στους ηλικιωμένους την πιθανότητα να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. «Το σκάκι φυσικά δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο για να κάνουμε όλοι μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια» τόνισε η κ. Τσολάκη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Σεπτεμβρίου, Περίπατος Μνήμης με σύνθημα «Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί». Πρόκειται για μία συμβολική πορεία, στην οποία θα λάβουν μέρος ασθενείς, συγγενείς και περιθάλποντες. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Αριστοτέλη και θα τερματίσει στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία σχετικά με την άνοια και εορταστικές εκδηλώσεις.

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ


Τι δείχνουν νέες μελέτες επιστημόνων
Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούν να κάθονται. 

Επιστήμονες επιστράτευσαν 1.000 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να καταγράψουν επί τρεις φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες κάθε συνάχι και βήχα που ανέπτυσσαν. Επιπλέον, ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή των συνηθειών του τρόπου ζωής τους, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως παράγοντες όπως η διατροφή και το στρες επηρεάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι τον κίνδυνο κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η συστηματική γυμναστική μείωνε κατά σχεδόν 50% τις πιθανότητες μολύνσεως με κάποιον από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Ακόμα, όμως, και όταν τελικά κρυολογούσαν οι εθελοντές, τα συμπτώματα που ανέπτυσσαν ήταν ηπιότερα και ανάρρωναν πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση ενισχύει (και) το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να καταπολεμά καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο οι ενήλικες κρυολογούν δύο έως πέντε φορές τον χρόνο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι μπορούμε να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς ή έστω την σοβαρότητα των κρυολογημάτων μας.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΤΕ ΤΗΝ....ΓΗΡΑΝΣΗ

Ο υγιεινός τρόπος ζωής καθυστερεί τη γήρανση
Αντιγηραντική επίδραση στο βιολογικό ρολόι
Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα συστηματικό στιλ υγιεινής ζωής, «φρενάρουν» ή και αναστρέφουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που μια μελέτη παρέχει στοιχεία ότι οι υγιεινοί τρόποι της καθημερινής ζωής (αυστηρή φυτοφαγική διατροφή, σωματική άσκηση έστω για μισή ώρα, χαλάρωση επί μία ώρα μέσω γιόγκα-διαλογισμού κ.α.) μπορούν να έχουν τέτοια αντιγηραντική επίδραση στο βιολογικό «ρολόι».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 35 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, δέκα από τους οποίους κλήθηκαν να ακολουθήσουν αυστηρά υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν αισθητές κυτταρικές μεταβολές, με πιο χαρακτηριστική την επιμήκυνση των τελομερών, ειδικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων (όπως οι πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) και συρρικνώνονται σταδιακά όσο γερνάει ο άνθρωπος (όπως ένα κερί που καίγεται αργά και από τις δύο πλευρές του). Τα τελομερή προστατεύουν τις απώλειες και αλλοπιώσεις των γενετικών πληροφοριών του DNA κατά τις αλλεπάλληλες κυτταρικές διαιρέσεις.

Όσο μικραίνουν τα τελομερή, τόσο τα κύτταρα γερνάνε και πεθαίνουν ταχύτερα, με συνέπεια οι άνθρωποι να γίνονται πιο ευάλωτοι σε διάφορες ασθένειες (καρδιοπάθεια, καρκίνος, άνοια κ.α.). Αντίθετα, όσο τα τελομερή παραμένουν μεγάλα σε μήκος, τόσο πιο υγιή και νεανικά παραμένουν τα κύτταρα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η πειθαρχημένη υγιεινή διαβίωση επιδρά θετικά στο μέγεθος των τελομερών και, κατά συνέπεια, επιτρέπει στον άνθρωπο να γερνάει με πιο αργό ρυθμό. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στην αρχή και στο τέλος της έρευνας μετά από πέντε χρόνια, διαπιστώνοντας ότι μεταξύ των δέκα ανδρών που έκαναν την υγιεινή ζωή, το μήκος των τελομερών είχε αυξηθεί 10% κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα το μήκος τους είχε μειωθεί 3% κατά μέσο όρο μεταξύ των υπολοίπων 25 ανδρών που δεν είχαν κάνει κάποια αλλαγή στο στιλ ζωής τους. Μάλιστα, όσο πιο τυπικός και συνεπής ήταν κάποιος στην υγιεινή ρουτίνα του, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του μήκους των τελομερών του.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν αν η επιμήκυνση των τελομερών είχε οποιαδήποτε θετική επίπτωση στην έκβαση του καρκίνου, αλλά προτίθενται να το μελετήσουν στο μέλλον. Όπως πάντως είπε ο Όρνις, «οι συνέπειες αυτής της σχετικά μικρής πιλοτικής μελέτης υπερβαίνουν τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Αν επιβεβαιωθούν από μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τότε θα αποδειχτεί ότι αυτές οι ευρείες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, καθώς και του πρόωρου θανάτου».

Όμως άλλοι πιο επιφυλακτικοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμα πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τη νέα μελέτη και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Γενικότερα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απίθανο η σταδιακή συρρίκνωση των τελομερών να αποτελεί την μοναδική αιτία της γήρανσης και επισημαίνουν πως οι άνθρωποι διαθέτουν από τη φύση τους πολύ μικρότερα τελομερή από τους πιθήκους και τα ποντίκια, παρόλα αυτά ζουν πολύ περισσότερο.

Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή, μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη κυτταρική γήρανση με την μορφή γρήγορης μείωσης του μήκους των τελομερών τους.